LKG de Ploegh

De Ploegh werd opgericht door jonge Amersfoorters die elkaar in de oorlog gevonden hadden in het illegale bestaan als kunstenaar. Oprichters zijn Max Keuris, Toon Tieland en Johan (Joop) Traarbach. Aanvankelijk had De Ploegh een bredere opzet dan alleen beeldende kunst. Er bestond ook een instrumentale, vocale en declamatorische afdeling. De vereniging had toentertijd 31 actieve leden en de verschillende afdelingen organiseerden naast eigen avonden ook gezamenlijke kunstavonden. In 1971 krijgt de groeiende vereniging een eigen tentoonstellingsruimte. In maart 1975 vindt een fusie met het Amersfoorts Kunstenaars Genootschap plaats om verdere groei te bewerkstelligen.

Landelijk Kunstenaarsgenootschap (LKG) de Ploegh is anno 2022 een kunstenaarsvereniging met circa 105 leden die diverse disciplines vertegenwoordigen: schilderkunst, tekenkunst, grafiek, keramiek, fotografie, ruimtelijk werk en mixed media. LKG de Ploegh heeft een eigen galerie in het Cultuurhuis bij Flint, Coninckstraat 58, 3811 WK Amersfoort.

LKG de Ploegh verbindt mensen met beeldende kunst door middel van verrassende en veelzijdige exposities en galerieaanbod. LKG de Ploegh wil hiermee de artistieke kwaliteiten van haar kunstenaars zichtbaar maken en (kopers)publiek aan zich binden. Tijdens alle exposities worden activiteiten als workshops, lezingen en kunstenaarsgesprekken georganiseerd, die leiden tot verdieping van de getoonde beeldende kunst.

De missie van LKG de Ploegh is gericht op presenteren, verkopen, ontmoeten, verbinden en beleven. De vereniging LKG de Ploegh is via haar galerie naar buiten gericht. Ook doet LKG de Ploegh mee aan exposities elders en kunstbeurzen. Zij heeft een actieve, open houding en omarmt landelijke samenwerking met andere culturele organisaties.

De kernwaarden van LKG de Ploegh zijn:
• Kwaliteit en professionaliteit
• Veelzijdigheid en diversiteit
• Verbinding met publiek
• Openheid naar de omgeving